menu

01.12. 2021

Delegacija Karlovačke županije na upoznavanju s projektom Putovima Frankopana

Županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin sa suradnicima boravila je u Primorsko-goranskoj županiji s ciljem informiranja o iskustvima i daljnjim planovima u provođenju projekta Putovima Frankopana.

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima delegaciju susjedne županije ugostio je na dvije frankopanske lokacije, u Interpretacijskim centrima Kraljevica i Grobnik, te im je tom prilikom prezentiran cjelokupni projekt kojega je Primorsko-goranska županija započela još 2005. godine, a obnova svih kaštela završena je u svibnju ove godine.

Zanimljiva je činjenica da se dvorci i stari gradovi Zrinskih i Frankopana protežu i na područje Karlovačke županije, a ova bi županija, upravo po uzoru na projekt Putovima Frankopana, provela svoj projekt Dodir civilizacija kroz koji bi obnovila i povezala deset utvrda na svom području kako bi se uz značajna ulaganja stvorila nova turistička atrakcija Karlovačke županije s posebnim naglaskom na dio povijesti povezan sa Zrinskima i Frankopanima.

Posjet karlovačke županice bio je ujedno i prilika za prezentaciju frankopanskoga kruha Frangipane koji je izrađen u sklopu projekta u suradnji s pekarskim obrtom Demetra iz Škalnice s ciljem promocije Putova Frankopana kroz gastronomiju temeljenu na receptima iz vremena Zrinskih i Frankopana. Suradnja je ostvarena i s Vinarijom Pavlomir, slastičarnicom Kao Kakao, nagrađivanim proizvođačima krčkoga sira i maslinovoga ulja te sa chefom Andrejom Grgićem iz restorana Castrum u Kaštelu Grobnik koji je oživio recepte iz ove velikaške obitelji. O svemu ovome uskoro donosimo više!

Župan Komadina najavio je nastavak suradnje i povezivanje ova dva projekta valorizacije kulturno-povijesne baštine s ciljem stvaranja jedinstvenih turističkih atrakcija na području dviju županija.

Više o svemu donosi i Primorsko-goranska županija.

EU