menu

O projektu

Krčki knezovi Frankopani obilježili su više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti: od Dujma do Frana Krste, od Gradeca na Krku do Bečkoga Novog Mjesta, od 1118. do 1671. godine, članovi ove velikaške obitelji bili su nositelji političkoga, društvenog, gospodarskog i kulturnog razvoja Hrvatske. Frankopani su sudjelovali u brojnim bitkama, a snalažljivost, obrazovanje, diplomacija, te prije svega želja za očuvanjem vlastitih posjeda, održali su ovu obitelj stoljećima. Iza njih su do današnjih dana ostali brojni kašteli, utvrđeni gradovi i dvorci, rasprostranjeni širom Primorsko-goranske županije, koji prizivaju duh prošlosti, intriga, sukoba, kulture, pismenosti i religioznosti.

Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ temelji se na istoimenom projektu kojega je Primorsko-goranska županija provodila u razdoblju od 2005. do 2008. godine. Tada je u uređenje i pripremu dokumentacije za obnovu frankopanskih kaštela Županija, zajedno s jedinicama lokalne samouprave na čijim se prostorima građevine nalaze, uložila znatna inicijalna sredstva. Obnova jedne od kula na kaštelu u gradu Krku bila je simbolički početak obnove frankopanske baštine. Druga faza projekta trajala je od 2013. do 2016. godine, u okviru EU projekta HERA iz IPA programa Jadranske prekogranične suradnje, kada je zahvat obnove proširen na Rijeku, Krk i Gorski kotar, odnosno na ukupno dvadeset objekata, a uređen je i prvi Posjetiteljski centar Kraljevica, s namjerom stvaranja kulturno-turističke rute koja će trajno uklopiti objekte u kulturni život šire društvene zajednice. Treća faza započela je 2015. godine prijavom projekta Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ na natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Za obnovu objekata, njihovo uređivanje, promociju i stvaranje novih turističkih proizvoda koji će kroz cijelu godinu oživjeti otok Krk, vinodolsko zaleđe i Gorski kotar odobreno je 47,3 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz strukturnih fondova Europske unije, dok je ukupna vrijednost projekta 64 milijuna kuna. Provedba projekta trajala je do 1. svibnja 2021. godine.

Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ obuhvaća sedamnaest kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca (kašteli Gradec, Krk, Grobnik, Trsat, Drivenik, Grižane i Bakar, kula u Bribiru, kaštel s kulom Kvadrac Novi Vinodolski, kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Stari grad Ledenice, Stari grad Hreljin, dvorci Nova Kraljevica, Severin i Stara Sušica te dvorac Zrinskih u Čabru) te tri sakralna kompleksa (Franjevački samostan s crkvom Navještenja Marijina na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje).

Posjetiteljsku i interpretacijsku infrastrukturu kulturno-turističke rute „Putovima Frankopana“ čini osam interpretacijskih centara (Trsat, Grobnik, Bakar, Bribir, Krk, Čabar, Brod na Kupi, Kraljevica), a središnji Posjetiteljski centar nalazi se u dvorcu Nova Kraljevica. Ovaj centar predstavlja primjer očuvanja baštine uz implementaciju elemenata suvremene umjetnosti i multimedije te prezentira cjelokupnu kulturno-turističku rutu. U ostalim interpretacijskim centrima posjetitelji se mogu upoznati s raznim temama povezanim uz Frankopane i pojedini lokalitet, a dolazak u svaki čini jedinstveno iskustvo.

Mreža inovativnih i visokodoživljajnih kulturnih i turističkih sadržaja utemeljenih na baštini Frankopana profilira kulturno-turističku ponudu, ali i potiče ekonomski boljitak mikrosredina. Interpretacijski centri i manifestacije vezane uz rutu utječu na smanjenje sezonalnosti turističke i kulturne ponude te omogućuju lokalnom stanovništvu da preko svojih udruga i osobnih poduzetničkih projekata oplemenjuju život u vlastitoj zajednici.

Projekt objedinjava prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu našega kraja, ukazuje na povezanost hrvatske srednjovjekovne povijesti s europskim krugom te služi kao velik poticaj razvoju primorskoga zaleđa i Gorskoga kotara.

Ukoliko nam se želite javite, kontaktirajte nas na info@frankopani.eu!

EU