menu

25.04. 2023

Župan Komadina na Korzu otvorio izložbu ilustracija “Navik on živi ki zgine pošteno”

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina danas je na Korzu svečano otvorio izložbu ilustracija “Navik on živi ki zgine pošteno”, izrazivši zadovoljstvo što je postavljena u Rijeci, jednom od frankopanskih gradova. Resorna pročelnica Sonja Šišić istaknula je kako je od završetka projekta 2021. godine do danas nastavljeno s nizom aktivnosti, prvenstveno u suradnji s lokalnom i turističkom zajednicom, obrtnicima i umjetnicima, podsjetivši na neka od imena koja su dala svoj obol Ruti, uz ostale, Juraj Zigman, Siniša Majkus i ambasadorica Rute Mia Negovetić.
Otvorenju izložbe prisustvovala je i zamjenica župana Marina Medarić, a Svečanu himnu Primorsko-goranske županije „Zavičaju, tebi“ na današnjem događanju otpjevala je Ema Kresina, solistica Kreativno-edukativnog centra “Glazbeni vrtuljak”.
Jedan od najboljih ilustratora svoje generacije Vedran Klemens za Kulturno turističku-rutu Putovima Frankopana izradio je dvadeset ilustracija koje na duhovit način prikazuju neke od kaštela, najpoznatije likove Frankopana Anu Katarinu i Frana Krstu Frankopane te poznate uzrečice vezane uz ovu velikašku obitelj, od kojih je najpoznatija Franina „Navik on živi ki zgine pošteno“, po kojoj je izložba i nosi naziv. Klemens je skrojio poseban autorski izričaj kroz koji osebujno, zaigrano i autentično iskorištava vještine ilustracije koje jednostavno komuniciraju s publikom poput popularnih stickera u mobilnim aplikacijama. Ovom se izložbom i današnjim načinom izmjenjivanja poruka Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana želi približiti mlađim naraštajima. Frankopani u stripu i stickerima svakako su moderni način promocije, pripremljeni za nova putovanja po sajmovima i predstavljanjima Rute.
Ova zanimljiva izložba na postamentima na riječkom Korzu koju su predstavili Primorsko-goranska županija, Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka bit će postavljena do 2.svibnja 2023. godine.
EU