menu

17.10. 2023

Vinodolski zakon je dobio svoju slikovnicu!

Predstavljena je slikovnica “Vinodolski zakon kroz sliku i rimu” inspirirana dokumentom od velike važnosti za Hrvatsku i Europu, donesenim prije 735 godina. Autorica slikovnice je knjižničarka u OŠ Ivana Mažuranića Ana Božić Blažević koja je poručila okupljenima u ispunjenoj gradskoj vijećnici da bi joj najveći poklon bio da se slikovnica svidi publici. Ilustracije su djelo Dine Krajačić Çetinyürür i Zoltana Djekea, koji potpisuje i grafičko oblikovanje slikovnice. Predstavljanje slikovnice vodila je ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice Novi Vinodolski Barbara Kalanj Butković, a pročelnica Upravnog odjela za razvoj i gospodarstvo Grada Novog Vinodolskog Sandra Ristić objasnila je kako se rađala slikovnica.

Ana Božić Blažević je došla u gradsku upravu s printanim tekstom i idejom da se slikovnicom na jednostavan i slikovit način, iz posebnog kuta, osvrne na Vinodolski zakon. Osmišljena je slikovnica i popratna događanja, poput likovne i grafičke radionice, pričaonice i književne večeri. Grad Novi Vinodolski podržao je projekt u svakom smislu, preuzeo i financiranje. Nositelj programa je Grad Novi Vinodolski, a s 50 posto sufinancira ga Primorsko-goranska županija u okviru održivog razvoja Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana. Slikovnica će se naći u novljanskoj i knjižnicama širom Primorsko-goranske županije. Ideja da se prevede na engleski, da postane originalan turistički suvenir.
ParaleIno se složio igrokaz Simboli zakona koji su osmislili Ana Božić Blažević i Marina Levar, a igrokaz je publici u gradskoj vijećnici predstavila sekcija Malog kola pri Katedri čakavskog sabora Novljansko kolo.
Na predstavljanje slikovnice došli su gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković i pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić.

EU