menu

30.04. 2022

Turističko-planinarska obilaznica Planinarskim Putovima Frankopana je službeno otvorena!

Simbolično na Dan pogubljena Zrinskoga i Frankopana (30. travnja), na otoku Krku u Kaštelu Gradec, kolijevci Frankopana, održalo se predstavljanje nove atrakcije kulturno-turističke rute – turističko-planinarske obilaznice „Planinarskim Putovima Frankopana“ koja je nastala u suradnji Primorsko-goranske županije i Planinarskoga društva Tuhobić.

Sve točke rute Putovima Frankopana povezane su u koncept planinarsko-turističke obilaznice. Na taj način se povezalo planinarenje, pješačenje i kulturno-povijesni obilasci. Uz 20 točaka Rute Frankopana dodala se još 21 točka planinarske rute. Planinarske točke zemljopisno su ili na neki drugi način povezane s frankopanskim točkama, a međusobno čine cjelinu Planinarskim Putovima Frankopana. Mogući su turistički obilasci (20 točaka) ili povijesno-planinarski (41 točka). Sudionici programa na kraju dobivaju različite nagrade i priznanja. Za planinarsku rutu izrađen je dnevnik za prikupljanje žigova po točkama rute, a sve u skladu s vizualnim identitetom Putovima Frankopana.

Na predstavljanju PPF Kaštel Gradec je oživio na najljepši mogući način – prepun planinara i zaljubljenika u prirodnu i kulturnu baštinu, a prigodnom programu nazočio je i župan Zlatko Komadina koji je obilaznicu proglasio otvorenom. Više o samoj obilaznici PPF, nastanku i realizaciji rekao je Damir Konestra, predsjednik Planinarskoga društva Tuhobić. Uz ostale govornike, pročitalo se i ljubavno pismo Frana Krste Frankopana supruzi Juliji, također nastalo večer uoči smaknuća.

Uz uživanje u lovačkom gulašu, Frangipaneu i frankopanskoj žlahtini, moglo se kupiti i frankopanske suvenire ili planinarske materijale PPF.

Hvala svima uključenima u organizaciju ovoga lijepog događaja i hvala Knezovima Krčkim Frankopanima koji su nas počastili svojim dolaskom na ovom autentičnom, prvom frankopanskom lokalitetu!

EU