menu

24.04. 2023

Putujuća izložba “Upoznajmo Frankopane” u Muzeju Međimurja Čakovec

Povodom obilježavanja 30. obljetnice Međimurske županije otvorena je u petak 21.4.2023. u Muzeju Međimurja Čakovec gostujuća izložba “Upoznajmo Frankopane”.
Osim sveukupne hrvatske povijesti, Primorsko-goransku i Međimursku županiju veže jedan važan događaj – zrinsko-frankopanska pobuna i s njom povezana tragična sudbina Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog. Prvi je bio zadnji izdanak slavnih knezova Krčkih, kasnije Frankopana, a drugi zadnji u niski slavnih knezova Bribirskih, kasnije grofova Zrinskih. Sudbina im je ispreplela živote koje ni smrt do danas nije razmrsila.
Gostujuća izložba koja je u povodu obilježavanja 30. obljetnice Međimurske županije otvorena u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Međimurja Čakovec, simbolizira njihov ponovni susret u Čakovcu, gradu iz kojeg su 1670. godine otišli na svoje posljednje putovanje u Bečko Novo Mjesto, gdje su obojica smaknuta na najokrutniji način. Izložba kroz posve netipičan muzejski način prikazuje presjek polutisućljetnog kulturno-prosvjetnog i nadasve vojničkog djelovanja Frankopana na prostoru današnje Primorsko-goranske županije. Izložba je tek dio istoimenog, vrlo kompleksnog projekta „Kulturna ruta Frankopana“ čiji je cilj promicanje kulturne baštine tog dijela Hrvatske. Njegova netipičnost ogleda se u nastojanju da se jedan naizgled posve standardan povijesni sadržaj preoblikuje u zanimljivu, razumljivu i današnjim naraštajima prihvatljivu kulturno-turističku priču s neskrivenim komercijalnim ciljevima. U projekt su u toj nakani ciljano uključeni brojni nemuzejski aktivisti poput različitih udruga, malih obrtnika i umjetnika koji svaki na svoj način daju obol sadržajnijem i zanimljivijem prikazu kulturne baštine Primorsko-goranske županije, a sve kroz prizmu života i djela Frankopana.
Ideja je vrijedna pažnje te može poslužiti kao prikladan primjer kako se kulturno-turistička promidžba može raskriliti i obuhvatiti zainteresirane subjekte daleko izvan dometa muzejskih ustanova. Primjerice, sastavni dio izložbe su kostimi inspirirani Frankopanima, čiji dizajn potpisuje poznati modni umjetnik Juraj Zigman, zatim torta ispečena prema izvornoj recepturi iz 17. stoljeća koja je postala protokolarni poklon Primorsko-goranske županije, a tu su i zanimljiva žičana djela akademskog kipara Siniše Majkusa s prikazom sedam skulptura dvoraca uključenih u rutu Putovima Frankopana. Idejni začetnici projekta osmislili su i paletu suvenira i edukativnih slikovnica, a u svoju priču uključili su i nadaleko poznata vina iz domaćeg frankopanskog podneblja te ih vješto uklopili u frankopansku baštinu. Koliko je ovaj projekt – na čijem čelu stoji Primorsko-goranska županija s nizom primorskih i goranskih gradova partnera te ustanova, udruga i muzeja – dobro osmišljen govori i činjenica da ga je kao kvalitetno rješenje prepoznao Europski fond za regionalni razvoj, nagradivši ga s gotovo 44 milijuna kuna bespovratnih sredstava.
Otvorenje izložbe uveličali su župani Primorsko-goranske, Istarske i Međimurske županije: Zlatko Komadina, Boris Miletić i Matija Posavec te čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini. O samom postavu govorile su autorica izložbe Rajna Miloš i pročelnica Upravnog odjela za kulturu Primorsko-goranske županije mr. sc. Sonja Šišić. Uzvanike i posjetitelje prigodnim je riječima pozdravila i poželjela ugodnu dobrodošlicu i boravak u našem kraju ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan. Voditelj svečanosti otvorenja bio je Miljenko Ovčar, a izvrsnim glazbenim programom svečanost otvorenja uveličao je ansambl Pučpuljike.
fotografije: Silvio Benč
EU