menu

17.12. 2021

Primorsko-goranska županija predstavila blagdanske video čestitke i novu frankopansku tortu DeliciAna

U petak, 17. prosinca 2021. godine u Multimedijskoj dvorani Dvorca Nova Kraljevica održala se još jedna frankopanska aktivnost Primorsko-goranske županije u sklopu koje su ovoga puta, uoči nadolazećih blagdana, predstavljene nove županijske video čestitke i jedinstvena frankopanska torta DeliciAna. Nizom zanimljivih, inovativnih i kreativnih aktivnosti, ovaj veliki županijski projekt stalno pomiče granice pa se tako i ovoga puta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana prikazala u malo drugačijem svijetlu.

Predstavljen je serijal video čestitki koje su snimane na osam lokacija interpretacijskih centara KTR Putovima Frankopana. Svaki od njih ima svoju temu, a sve je povezano i s ljubavnom pričom Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskoga. Oni su prije svega bili ljudi od krvi i mesa koji su se poput nas voljeli, svađali, imali svoje interese, mane i prednosti. Osim što su živjeli u drugačijem vremenu – puno toga je zapravo ostalo vrlo slično. Cilj je bio na kreativan i zabavan način ispričati pokoju povijesnu činjenicu vezanu uz tematiku pojedinoga interpretacijskog centra, a sve kroz ljubavnu priču Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskoga. Sve te povijesne priče pronašle su poveznicu sa sadašnjicom, općim ljudskim karakteristikama i ljubavnom pričom. Upravo kroz to žele se zadovoljiti generacijske razlike te razraditi i iskoristiti model koji omogućuje digitalno doba, sve u cilju privlačenja pozornosti raznolike strukture posjetitelja. Kroz igru, ljubav, put u prošlost i osvještavanje sadašnjosti nastao je, tako, serijal od osam video čestitki. U glavnim ulogama su Mia Negovetić (Ana Katarina Frankopan) i Petar Baljak (Petar Zrinski) dok su iza ostalih uloga Alex Đaković i Igor Kondić. Scenarij, režiju, snimanje i produkciju potpisuje Lumiere Production kojega čine Artem Dushkin i Mateo Jurčić sa suradnicima.

Serijal frankopanskih blagdanskih čestitki pogledajte na našem YouTube kanalu Putovima Frankopana.

Ljubavna priča Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskoga vječni je izvor inspiracije. Njihovo vjenčanje, održano 27. listopada 1641. godine, bio je događaj bez premca, a sjajna gostba u kući Frankopanovoj trajaše bez kraja i konca. Nažalost, bilo je to posljednje vjenčanje u obje obitelji. Ana Katarina i Petar na svom su vjenčanju, u zalog sretnoj budućnosti, zajedno rezali svadbenu tortu, a u tim sretnim trenutcima nisu ni slutili kakve će im izazove i filmske zaplete donijeti život u hirovitom 17. stoljeću. Upravo ih je ta torta, kraljica svih slastica, snažno povezala unijevši u njihov život slatkost, radost i puninu te im pomogla da zajedno prkose gorčini brojnih izazova. U spomen na Anu Katarinu Frankopan i Petra Zrinskoga opatijska slastičarnica KaoKakao, u suradnji s projektom Putovima Frankopana, predstavila je novu vrhunsku slasticu – tortu DeliciAna koju je prema izvornoj recepturi skinutoj s požutjelih listova Granat Apffel kuharice iz 17. stoljeća sastavila Anja Žulić. Bogata tekstura uzbudljivih okusa torte DeliciAna vraća nas u slastičarsku prošlost prizivajući slast i opojnost najzavodljivijega životnog začina – slatke ljubavi! A što ide bolje uz tortu od frankopanskoga pjenušca kojim se nazdravilo za uspješno provedene aktivnosti i nadolazeće blagdane.

Torta DeliciAna uz nedavno predstavljeni frankopanski kruh Frangipane savršena je nadopuna gastro priče Putovima Frankopana i uključivanja lokalne zajednice, obrtnika i gospodarstvenika u projekt.

EU