menu

15.12. 2021

Predstavljen novi frankopanski kruh – Frangipane!

Jeste li znali da je prvi kruh, ta od davnine osnovna namirnica najvećega dijela ljudske populacije, nastao sasvim slučajno oko 2600. godine prije Krista kada je jedan egipatski rob uz vatru pravio kolačiće od brašna i vode?

U ranome srednjem vijeku žene su mijesile kruh kod kuće, a kasnije su se u većim gradovima pojavili obrtnici pekari.

Upravo jedan takav obrtnik pekar u Klani je stvorio Demetru – prvu ekološki certificiranu pekarnicu u Hrvatskoj, poznatiju i kao Galerija kruha. Riječ je o Ranku Lipovšćaku koji je istražujući izvorne zapise rekreirao recepture sa sastojcima koje su koristili sami Frankopani i izradio naš novi frankopanski kruh Frangipane!

Frangipane je predstavljen danas u Pomorskom i povijesnom muzej Hrvatskoga primorja Rijeka, a s time je projekt Putovima Frankopana dobio i gastro priču što nas iznimno veseli jer je upravo jedan od najvažnijih ciljeva projekta uključivanje lokalne zajednice, udruga, gospodarstvenika i obrtnika.

Ostale gastro delicije poslužene uz Frangipane za degustaciju potpisuje chef Andrej Grgić, vlasnik restorana Castrum u Grobniku, a tu je i neizostavno frankopansko vino vinodolske Vinarije Pavlomir.

Posebno nas veseli najaviti da ćete s početkom nove godine Frangipane moći kupiti u bio&bio dućanima kao i u Mini mljekarama Veronika.

Prelomljeni kruh (tal. frangere pane – lomiti kruh) smatra se univerzalnim simbolom mira i snažnim simbolom naših Frankopana jer su ga imali upravo na svome novome grbu.

Cijela fotogalerija dostupna je našim Facebook i Instagram profilima.

EU