menu

10.06. 2020

Predstavljanje zvučnih slikovnica i YouTube kanala projekta

U srijedu 10. lipnja 2020. godine u frankopanskome kaštelu Grobnik je održana promocija zvučnih slikovnica i novog YouTube kanala projekta.

U Primorsko-goranskoj županiji uređuje se osam interpretacijskih centara na Kulturno-turističkoj ruti Putovima Frankopana. Istodobno se s baštinom Frankopana upoznaje sve više građana putem interneta. Za to je posebno zaslužan YouTube kanal Putovima Frankopana. Na njemu su tijekom koronakrize objavljene zvučne slikovnice nadahnute kaštelima Frankopana u kojima se nalaze interpretacijski centri. To su kašteli Krk, Bribir, Bakar, Kraljevica, Grobnik, Trsat, Čabar i Brod na Kupi.

Zahvaljujući projektu Putovima Frankopana povijesne činjenice i priče o Frankopanima interpretiraju se na nov, uzbudljiv način te potiču građane na istraživanje više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti koje je obilježila loza od 114 Frankopana u 17 naraštaja. Budući da su početkom koronakrize obustavljeni edukativni sadržaji o Frankopanima namijenjeni osnovnoškolcima, uključujući kvizove, pričaonice i kreativne radionice, odlučeno je da se izrađuju multimedijski sadržaji namijenjeni najmlađima.

Naslovi slikovnica su Tri brata i tri kule, Grobnički mlin, Bribirske djevojčice, Putovanje bakarskim jedrenjakom, Svojeglavi štapić, Trsatsko blago, Čabarski rudari i Puhova družina. Podno zvučnih slikovnica na YouTubeu nalaze se poveznice za preuzimanje slikovnica u pdf formatu, a na kanalu se mogu pogledati i stvarne snimke frankopanskih kaštela. Posebnost zvučnih slikovnica jest da ih je montirao nadareni dvanaestogodišnjak.

Zvučne slikovnice snimane su po tiskanim izdanjima slikovnica za koje je tekst napisao Velid Đekić, a ilustracije stvorila Margareta Peršić.

U sklopu projekta Putovima Frankopana uskoro će se izraditi pet odjevnih kreacija nadahnutih Katarinom Zrinski. Te će kreacije na jedinstven način povezati modu, povijest i umjetnost.

Putovima Frankopana projekt je Primorsko-goranske županije pokrenut 2005. godine s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine. Projekt je vrijedan 61 milijun kuna, a u tijeku je njegova treća faza koja je s 47,3 milijuna kuna financirana bespovratnim sredstvima iz strukturnih fondova Europske unije.

EU