menu

25.04. 2022

Održana Noć knjige na Putovima Frankopana

Noć knjige održava se u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava (23. 4.) te Dana hrvatske knjige (22. 4.), a ove godine se obilježava od 22. do 25. 4. 2022. U obilježavanje Noći knjige 2022. uključilo se čak šest frankopanskih lokacija u kojima se nalaze interpretacijski centri – Bribir, Brod na Kupi, Čabar, Bakar, Grobnik i Kraljevica. Osmišljeni programi bazirani su na tematskim frankopanskim slikovnicama za svaku od navedenih lokacija, a isto tako ostvarene su suradnje s lokalnom zajednicom – knjižnicama, dječjim vrtićima i osnovnim školama koji su sudionici programa.

Edicija slikovnica Putovima Frankopana obuhvaća osam slikovnica od kojih je svaka vezana uz jednu od lokacija interpretacijskih centara te uz Frankopane i frankopanske kaštele i dvorce u Krku, Bribiru, Bakru, Kraljevici, Grobniku, Trsatu, Čabru i Brod na Kupi. Slikovnice sadrže posve nove tekstove bazirane na povijesnim činjenicama i tradiciji svakoga kraja. Tekstove slikovnica potpisuje Velid Đekić, a ilustracije Margareta Peršić.

Slikovnice-cover

Noć knjige u Kuli Turan i Interpetacijskom centru Bribir obilježila se uz čitanje slikovnice „Bribirske djevojčice“, pjevanje himne „Kula starih Frankopana“ te potragu za blagom u Kuli Turan, a u programu su sudjelovali Dječji vrtić „Cvrčak i mrav“ Tribalj (podružnica Bribir) i Margareta Peršić, autorica ilustracija frankopanskih slikovnica. Program se održao 22. 4. 2022. u organizaciji TZ Vinodolske općine.

nk5

U Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi odvio se program pod nazivom „Puhova družina u Kaštelu Zrinskih“ koji je uključivao čitanje slikovnice „Puhova družina“ i edukativnu radionicu za djecu „U društvu s puhovima“. Ulaz u Kaštel je bio besplatan uz mogućnost razgledavanja stalnoga postava „Divljina s pogledom na more“, Interpretacijskoga centra Brod na Kupi te izložbe „Zmije Hrvatske“. Opustiti se moglo i uz druženje u Dnevnom boravku Kaštela uz samostalno čitanje slikovnica i knjiga, likovno izražavanje, odmor uz glazbu i zvukove prirode. Program se održao 23. 4. 2022. u organizaciji Prirodoslovnoga muzeja Rijeka.

nk8

Dvorac Zrinskih u Čabru ponudio je program koji se odvio u dva termina – 22. 4. 2022. i 25. 4. 2022. Za vrijeme trajanja programa Dvorac Zrinski imao je otvorena vrata za sve posjetitelje, a u Narodnoj knjižnici „Ivan Žagar“ predstavljena je slikovnica „Čabarski rudari“. Program se odvio u organizaciji Grada Čabra, a bio je namijenjen djeci predškolskog i školskog uzrasta i ostalim zainteresiranim posjetiteljima.

Čabar-Noć knjige
Frankopanski Kaštel u Bakru u Noć knjige se uključio s programom baziranom na čitanju slikovnica „Putovanje bakarskim jedrenjakom“ i „Kamenčići od suza“. Program se održao 22. 4. 2022. u Interpretacijskom centru Bakar u organizaciji TZ Grada Bakra, a u programu je sudjelovala Osnovna škola Bakar i Društvo „Naša djeca“ Bakar.

DSC_3147

U Kaštelu Grobnik i Interpretacijskom centru Grobnik 22. 4. 2022. održala se radionica „Grobnički mlin“ temeljena na istoimenoj slikovnici u suradnji s Dječjim vrtićem „Čavlić“. Program je bio namijenjen djeci predškolskoga uzrasta koja su kroz čitanje i interpretiranje te likovno izražavanje izrazili dojmove vezane uz slikovnicu „Grobnički mlin“, a svi zajedno su izradili i maketu grobničkoga mlina. Program se odvio u organizaciji Općine Čavle, odnosno Multimedijalnoga centra Grobnik.

nk6

nk7

U Noći knjige sudjelovao je i Dvorac Nova Kraljevica s programom „Čitaj mi u Frankopanu“. Zbog lošega vremena program se 22. 4. 2022. iz planiranoga Dvorca Frankopan proveo u prostorima Dječjega vrtića Orepčići. U suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom Kraljevica, održalo se interpretativno čitanje slikovnice „Svojeglavi štapić“ vezane uz Dvorac Nova Kraljevica. Program je bio namijenjen polaznicima Dječjega vrtića „Orepčići“ iz Kraljevice koji su se rado i zainteresirano upoznali s frankopanskom pričom vezanom uz svoj grad. Aktivnost se provela u organizaciji Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana, Pomorskoga i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

nk2

nk3

nk4

U sklopu ovogodišnjih Dana Trsata i Noći knjige 23. 4. 2022. u Gradskoj knjižnici Rijeka – Ogranak Trsat se održala se i pričaonica i kreativna radionica „Trsatsko blago“ namijenjena djeci u dobi od 8 do 12 godina. Radionicu i pričaonicu koja se sastojala od pripovjednoga dijela, igara upoznavanja i likovnoga dijela u trajanju od dva sata vodila je Margareta Peršić. Kroz igru i zabavu potaknula se kreativnosti i učenje, a nastali su i divni dječji radovi od gline – trsatski ključ, zmaj i kaštel!

trsat1

trsat2

trsat3

trsat4

EU