menu

15.12. 2023

Lynx Craft Distillery i Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana ostvarile vrijednu suradnju

U Rijeci je 15. prosinca predstavljen novi proizvod obiteljske craft destilerije iz Gorskog kotara Lynx Craft Distillery, pelinkovac ‘Pelinova kći’, nastao kao rezultat suradnje s Kulturno-turističkom rutom Putovima Frankopana Primorsko-goranske županije. Pelinkovac s goranskim medunom spaja kulturnu baštinu i lokalne goranske proizvode u novi proizvod reprezentacije stare hrvatske obitelji Frankopan čija je povijest i djelovanje neraskidivo vezana uz zeleno srce Hrvatske te ima važnu povijesnu ulogu za goranski kraj.

Ime ovog jakog pića, kombinacije pelina i goranskog meduna, nije slučajan izbor. “To je ime frankopanskog mjuzikla Pelinova kći za koji je libreto napisao Velid Đekić“, rekla je na prezentaciji održanoj u galeriji Principij u petak Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.

Za priču o Ani Katarini, Đekić koristi povijesnu faktografiju kao polazište za gradnju slatko-gorkog portreta autentične, punokrvne heroine. Heroine kojoj možda ne znamo pouzdano vanjski lik, ali znamo dubinsku ulogu u povijesnim zbivanjima od nacionalne važnosti. Teško je reći koja je u toj priči dimenzija uzbudljivija – osobna ili nacionalna, stvarna ili izmaštana, čulo se na prezentaciji.

Kreator ovog izvanrednog pića je Marin Mihaljević Žulj, profesor za jaka alkohola pića na Sveučilištu u Zagrebu i zaljubljenik u destilaciju. Njegova supruga, Maja Žulj Mihaljević, doktor biotehničkih znanosti, svoju uspješnu znanstvenu karijeru zamijenila je poduzetničkom kako bi se posvetila onome što najviše voli – obitelji i biljkama.

Pelinkovac je tradicionalno alkoholno piće koje već godinama ne gubi na popularnosti i jedan je od omiljenih biljnih likera u Hrvatskoj. Jedan od razloga tomu jesu i ljekovita svojstva pelina, naravno pri umjerenoj konzumaciji. Biljka pelin je izrazito ljekovita, a njezine su blagodati poznate od davnina, još od prvih Frankopana. Frankopani su prvi feudalni gospodari Gorskog kotara kojega su dobili u sklopu starohrvatskih župa Modruša i Vinodola.

I kratko o medunu. Goranski medun šumski je med s oznakom izvornosti. Ovaj jedinstveni proizvod dobija se tako da pčele sakupljaju mednu rosu koju potom prerađuju. Nema ga svake godine, a u većim količinama ga se može naći tek otprilike svakih 7 godina, što znači da je rijedak i jedinstven.  Medun je stigao također iz Vrbovskog iz OPG Pčelarstva Burić s kojim Maja i Marin surađuju.

EU