menu

29.04. 2021

Frankopanske slikovnice kao dio Erasmus projekta OŠ Podmurvice Rijeka

Prije nekoliko dana (23. travnja) se obilježavao Svjetski dan knjige. U povodu toga, OŠ Podmurvice iz Rijeke je provela jednu vrlo zanimljivu aktivnost koja se dotiče i naših Frankopana!

OŠ Podmurvice sudjeluje u Erasmus projektu “Art & Literature in Education’s Nature. Is it an A. Li. E.N.?” s još pet europskih zemalja.

Jedna od aktivnosti koju provode u sklopu projekta je TwinReaders, odnosno čitanje u parovima. OŠ Podmurvice čita sa španjolskom Gimnazijom Purezza de Maria iz Madrida koja im je poslalala englesku verziju Don Quijotea, a oni njima englesku verziju naše frankopanske slikovnice Svojeglavi štapić, odnosno The Wilful Wand Velida Đekića.

Španjolski učenici pročitali su Svojeglavi štapić, a izabrali su i frankopansku slikovnicu Trsatsko blago (The Treasure of Trsat). Nakon čitanja nastali su vrlo interesantni letci, a mladi Španjolci su se upoznali i s pričom o Putovima Frankopana te se vesele budućem izletu u neke od frankopanskih kaštela.

Na samu Noć knjige 23. 4. 2021. godine održali su međunarodni Zoom sastanak na kojemu je sudjelovalo 32 španjolska i hrvatska učenika te 4 učitelja.

Sve pohvale za Erasmus tim Osnovna škola Podmurvice Rijeka kojega su činili: Luka, Neo, Niobio, Bruno, Leda, Vita, Luna, Nika i Marta uz vodstvo knjižničarke Alide Devčić Crnić i tajnika Marina Bogičevića.

EU