menu

04.04. 2023

Frankopani uselili u Karolinu Riječku

Pod motom “Heroji imaju kraj, a priče o njima ne”, u prostoru nekadašnje robne kuće Karolina Riječka otvorena je izložba posvećena velikaškoj obitelji Frankopana.

Izložba Kulturno-turističke rute „Putovima Frankopana“ objedinjuje županijsku kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu te prikazuje niz proizvoda nastalih kroz ovaj projekt. Ruta kao prostor inspiracije i kreacije progovara i kroz umjetnička djela, u ovom slučaju skulpture suvremenog kipara Siniše Majkusa koje će se po prvi puta predstaviti javnosti.

Izložbu je otvorio župan Zlatko Komadina u društvu resorne pročelnice Sonje Šišić, a svečanom otvorenju prisustvovale su i zamjenica župana Marina Medarić, zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan i predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj.

Tom prilikom, župan je izjavio: “Heroji imaju svoj kraj, a priče o njima ne. Priča o Frankopanima je vječna priča, naša kulturno-povijesna baština koju Primorsko-goranska županija brižljivo čuva i nastoji pokazati i našim sugrađanima i gostima. Sedamnaest kaštela i tri sakralna objekta smo povezali u priču o Frankopanima. Neke smo zaštitili od propadanja, a druge pretvorili u interpretacijske centre. Ova baština služi na ponos i diku Primorsko-goranskoj županiji i njenim građanima, kao i velik doprinos u kulturi Republike Hrvatske.”

Pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić istaknula je: “Uz informacije o kaštelima koji čine rutu, na ovoj izložbi imamo osvrt na suradnju s lokalnim umjetnicima. U okviru projekta nastojimo uključiti lokalnu zajednicu. Prvo smo to učinili s gospodarstvenicima i turističkim djelatnicima u vidu gastronomije, a sada i s umjetnicima. Mia Negovetić glumi Anu Katarinu Frankopan i pjeva na glazbu koji sklada Elvis Stanić. U ovom prostoru možete razgledati kostime slavnog dizajnera Juraja Zigmana, a po prvi put izlažemo i skulpture dvoraca koje je izradio vrsni skulptor Siniša Majkus koji radi većinom sa žicom.”

U Karolini Riječkoj će se svojim aktivnostima i programom građanima posebno predstaviti i Interpretacijski Centar Bribir, u četvrtak 13. travnja te Interpretacijski centar Brod na Kupi u petak 14. travnja 2023.

Izložba “Upoznajmo Frankopane putujućeg je karaktera  i u Rijeci će biti otvorena do 17. travnja svaki dan osim blagdana, u vremenu od 10.00 – 17.00 sati, nakon čega odlazi u Čakovec u Muzej Međimurja. U planu je ostvarenje međužupanijske suradnje i s Karlovačkom te Ličko-senjskom županijom.

Također, u tijeku je foto natječaj “Sakupi ih sve”, raspisan od strane Kulturno-turističke rute „Putovima Frankopana“ koji bogato nagrađuje posjetitelje koji prvi obiđe svih 20 lokacija u sklopu Rute.

EU