menu

15.11. 2022

U Dvorcu Nova Kraljevica održan tečaj za certificirane vodiče interpretatore

Od srijede 9.11. do nedjelje 13.11. u organizaciji Primorsko goranske županije u Dvorcu Nova Kraljevica održao se tečaj za certificiranog vodiča interpretatora (skraćeno CIG/Certified Interpretive Guide).

Edukacija se bazira na programu koji je licenciran od strane europskog udruženja za interpretaciju baštine Interpret Europe i svojevrsna je oznaka kvalitete za osobe koje su uključene u prezentaciju baštine. Tečaj je pomno strukturiran s ciljem pažljive doživljajne prezentacije baštine. Rezultat je višegodišnjih međunarodnih projekata interdisciplinarnih timova te se smatra najprepoznatljivijom edukativnom aktivnosti ove vodeće europske organizacije u grani interpretacije baštine
Trenerski tim činile su Iva Silla, trenerica certificiranih vodiča interpretatora i interpretatorica oživljene povijesti organizacije Interpret Europe s najduljim iskustvom u Hrvatskoj te Manuela Hrvatin, donedavna nacionalna koordinatorica Europskog udruženja za interpretaciju baštine.
Tijekom tečaja, izvode se brojne vježbe i praktični zadaci, uključujući samostalnu pripremu interpretacijskih govora i, u sklopu seminara, cjelovitih tematskih šetnji od strane polaznika. Kroz čitav tečaj i svaku interaktivnu vježbu, koriste se lokalni baštinski motivi i naslijeđe kao polazište i na taj način ujedno stvara osnovu za nastanak novih proizvoda, a posebno tura. Polaznici su potaknuti na dodatno istraživanje i upoznavanje baštine koja ih okružuje. Grupni, vrlo intenzivan, rad koji zahtijeva međusobnu podršku i razumijevanje, usmjeren je na dugoročnu suradnju.
Na ovom vrlo zahtjevnom tečaju je sudjelovalo petnaest polaznika, županijskih djelatnika u kulturi, županijskih ustanova i jedinica lokalnih samouprava te turističkih zajednica, koji će nakon polaganja ispita za certificiranog vodiča unutar svojih organizacija približavati baštinu posjetiteljima i buditi u njima dubinsko razumijevanje uz pomoć metoda i tehnika koje je kroz višegodišnji proces razvio interdisciplinarni međunarodni tim unutar udruženja Interpret Europe.
EU