menu

24.07. 2021

“Dotaknimo putove Frankopana” – KTR Putovima Frankopana prilagođena osobama oštećenoga vida

Postoje brojne situacije u kojima slijepa ili slabovidna osoba može biti samostalna i neovisna. Jedan od brojnih primjera je korištenje Brailleovih natpisa i oznaka, koje se mogu postaviti na gotovo svim površinama.

U okviru naše Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana u želji da osobama oštećena vida približimo naš projekt i bogatu kulturnu baštinu, na lokacijama gdje se nalaze naši Interpretacijski centri, iskoristili smo upravo tu mogućnost da tekstove kojima se interpretira tema pojedinoga centra prilagodimo osobama oštećenoga vida i slijepim osobama. Tekstovi su ispisani Brailleovim pismom. Osjetilo opipa omogućava slijepim osobama čitanje publikacije objavljene na tom pismu. Danas mnogim slijepim i slabovidnim osobama stoje na raspolaganju razna pomagala koja im omogućuju da nastave stjecati nova znanja te obogaćivati svoj život novim saznanjima. U našim Interpretacijskim centrima, osim što mogu čitati publikacije na brajici, mogu poslušati i audio snimke frankopanskih tematskih slikovnica jer svaki Interpretacijski centar ima i svoju „zvučnu slikovnicu“, a u svakom centru se nalazi i ručno povećalo.

U ovoj lijepoj priči svakako je važno napomenuti odličnu suradnju s Centrom UP2DATE i Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije. Uspješno je završen i vrijedan projekt “Dotaknimo putove Frankopana” u koji je bilo uključeno 100 ljudi (slijepi, slabovidni i njihovi videći pratitelji), a trajao je godinu dana. Projekt je osmišljen u Centru UP2DATE koji ga je proveo u partnerstvu s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije (USPG), uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Za potrebe provedbe projekta izrađeni su reljefni prikazi pet znamenitih lokaliteta koje su posjetile slijepe osobe (posjedi obitelji Frankopan: Kaštel Grobnik, Kaštel Trsat, Stari grad Zrinskih i Dvorac Nova Kraljevica u Kraljevici te Kaštel u Bakru) te taktilne razglednice s grbom obitelji Frankopan. Upravo ove reljefne prikaze Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana je dobila na korištenje i nalaze se u našim Interpretacijskim centrima. Slijepe osobe posjetile su navedene lokacije uz stručno vodstvo i ono što je drugima vizualno, doživjele su osjetilom dodira.

Ovakvim pristupom kulturnoj baštini dodatno obrazujemo osobe oštećenoga vida, uključujemo ih u redovne tokove života zajednice, približavamo baštinu onima kojima je nepristupačna čime utječemo na podizanje razine njihove opće kulture, osjećaja pripadnosti izjednačavamo mogućnosti i podižemo kvalitetu života.

Osobe oštećenoga vida konačno mogu doživjeti izgled znamenitosti gradova koje posjećuju, doživjeti tlocrte, oblike, pročelja, kupole, tornjeve, itd., shvatiti relacije između prikazanih elemenata što im inače nije dostupno zbog veličine lokaliteta ili promatranoga objekta, a Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana ovim dodatkom postaje još otvorenija i vrednija!

EU