menu

30.07. 2021

Dani otvorenih vrata Kaštela Zrinskih u Brodu na Kupi do kraja kolovoza 2021. godine

Od petka, 30. srpnja 2021. godine, u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi (Kralja Tomislava 1) započinju “Dani otvorenih vrata” koji će trajati cijeli kolovoz. Od utorka do nedjelje, u radnome vremenu od 10:00 do 16:00 sati, posjetitelji će besplatno moći razgledati novi stalni postav Prirodoslovnoga muzeja Rijeka “Divljina s pogledom na more” i “Interpretacijski centar Brod na Kupi”, uređen kroz projekt “Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana”.

U stalnom postavu “Divljina s pogledom na more” Primorsko-goranska županija i Prirodoslovni muzej Rijeka posjetiteljima predstavljaju prirodnu baštinu Gorskoga kotara – od Kupske doline i krškoga podzemlja, preko najznačajniji šumskih zajednica, planine iznad šumske granice, pa sve do neba i oblaka. Postav prikazuje značajke, zanimljivosti i posebnosti prirode goranskoga područja, ali i elemente tradicionalnoga suživota čovjeka i prirode na ovom području. Izuzetno atmosferičan postav omogućava posjetiteljima da zavire u sićušan svijet mahovina i lišajeva, posjete hladnu i mračnu ponikvu, istraže rudnik, osjete ekstremne vremenske uvjete na planini, iskušaju penjanje na umjetnu stijenu i pri tome otkriju skrivene eksponate ili da čak upoznaju ptice uživo.

U prizemnom dijelu Kaštela Zrinskih uređen je “Interpretacijski centar Brod na Kupi”, jedan od osam suvremenih multimedijalnih interpretacijskih centara na “Kulturno-turističkoj ruti Putovima Frankopana”. Svaki interpretacijski centar ima svoju temu, a tema ovoga centra je odnos obitelji Frankopana i Zrinskih prema prirodi.

Oba sadržaja čine iznimnu turističku atrakciju u Kaštelu koji datira iz 17. stoljeća, a nalazi se u pograničnome području, na samome ulazu u Hrvatsku iz smjera Slovenije.

Ukupno je u uređenje i opremanje u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi uloženo oko 5,2 milijuna kuna, od čega je kroz EU projekte “KRASn’KRŠ” i “Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana” osigurano gotovo 4,6 milijuna kuna.

Dobrodošli u Brod na Kupi na osvajanje divljine s pogledom na more!

Radno vrijeme: utorak – nedjelja 10:00 – 16:00 sati (ponedjeljkom, praznikom i blagdanom zatvoreno)
Ulaznice: privremeno se ne naplaćuje

Važne informacije:
Sukladno mjerama i odlukama u vezi s pojavom bolesti COVID-19, Prirodoslovni muzej Rijeka prilagođava organizaciju rada u svrhu zaštite djelatnika i posjetitelja:
• Kaštel Zrinskih je otvoren za sve vrste posjeta, pojedinačne i skupne, uz ograničenje broja posjetitelja;
• broj posjetitelja u redovnom radnom vremenu se ograničava na najviše 20 posjetitelja istovremeno;
• posjetitelji su obavezni nositi maske ili druga pokrivala za nos i usta (izuzev djece), dezinficirati ruke pri ulasku u Kaštel, održavati međusobni razmak od najmanje 2 metra te ne dodirivati površine koje nisu isključivo tome namijenjene;
• vrijeme posjete je ograničeno na sat vremena.

EU