menu

30.10. 2023

Monodrama ANA KATARINA

Monodrama ANA KATARINA kreirana je u čast obilježavanja 350 godina od smrti Ane Katarine Frankopan Zrinski. Prvo igranje u Kaštelu Grobnik u izvedbi poznate glumice i trenutno v.d. ravnateljice Hrvatske Drame riječkog HNK Ivana pl Zajca, Ane Vilenice održano je 27.10. 2023. na dan Aninog vjenčanja za Petra Zrinskog.
Donosimo osvrt novinarke Glorije Fabijanić Jelović:
Bila je ovo izvedba koja je pokazala virtuozno glumačko umijeće glumice na gotovo praznom prostoru pozornice, s jednom stolicom u sredini, mnoštvom ispisanih listova papira po podu koja su predstavljala Anina pisma i dvama rekvizitima – krunicom i mačem. Monodrama započinje tihom i nerazumljivom molitvom glumice koja u jednostavnoj crnoj haljini, s kosom začešljanom u punđu, sjedi na stolici. I priča počinje, vraća nas u ona povijesna vremena vladavine Frankopana i Zrinskih i njihovih bitaka za opstojnost, ali kroz žensku priču grofice Ane Katarine Zrinski, rođene Frankopan, žene Petra IV Zrinskog. Ana Katarina bila je hrvatska književnica i diplomatkinja, a bila je poznata kao prva žena u banskoj Hrvatskoj koja se bavila ne samo sabiranjem i prevođenjem molitvi, posebno s njemačkog jezika, već je i sama pisala književne tekstove. Eugen Kumičić zvao ju je najslavnijom kćeri hrvatskoga naroda, a bila je hrabra, energična, zaljubljena u svoj hrvatski jezik i vrlo pravedna, što se dalo iščitati kroz izvedbu monodrame. Priča s kojom nas upoznaje Vilenica daje nam uvid u osobni obiteljski život grofice Ane koja je svoj dvor pretvorila u žarište kulture i umjetnosti, kao i promicanju pismenosti i čitanja. Kroz život je bila stalni oslonac i savjetnica svom suprugu u vođenju gospodarstva, a samostalno je odlučivala o mnogim društvenim i političkim trenucima kada joj je suprug izbivao zbog neprekidnih nemira na hrvatskim granicama. Imala je četvero djece, a često je i putovala vodeći diplomatske pregovore s francuskim, mađarskim i poljskim veleposlanicima podržavajući neumorno protuhabzburšku politiku svoga supruga i svoga brata Frana Krste Frankopana koji su zbog toga pogubljeni u Bečkom Novom Mestu. Nakon toga im je oduzet sav imetak, a Ana Katarina je prognana u ženski dominikanski samostan u Grazu. Još za njenog prognaničkog života, sva su joj djeca poumirala u izgnanstvu, a ona je umrla izolirana u samostanu.
Bila je to potresna povijesna priča duboko protkana emocijama, uz efektne audio zvukove koji su podcrtavali temu, a izvedba Vilenice je na trenutke bila toliko snažno osobna, da je gledateljima mamila suze. Bez suvišnih pokreta, bez imalo preglumljivanja, povijesna zbilja pretočila se na publiku koja je gotovo sat vremena u potpunoj koncentriranoj tišini pratila životnu patnju grofice Ane Katarine i saznala neke zaista zanimljive detalje loze Frankopana i Zrinskih.
Treba ovu monodramu pogledati na mnogim drugim pozornicama naše županije pa i šire, zbog novih spoznaja o našoj povijesti kao i zbog izvrsne interpretacije glumice Ane Vilenice.
Ovaj program je realiziran uz pomoć sredstava iz proračuna Primorsko-goranske županije za sufinanciranje programa, projekata i manifestacija udruga i umjetničkih organizacija u cilju održivog razvoja Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana.
EU